28 mai 2024
AcasăDiverseActe necesare pentru paşaport biometric în 2024

Acte necesare pentru paşaport biometric în 2024

publicitate

Acte necesare pentru paşaport biometric în 2024. Unde se depun şi în cât timp se eliberează documentul

Acte necesare pentru paşaport biometric. Atunci când românii doresc să părăsească granițele Uniunii Europene, este necesar să dețină un pașaport. Acest document este crucial, deoarece actul de identitate permite călătoriile doar în interiorul țărilor membre ale Uniunii Europene. Iată care sunt actele necesare pentru a obține un pașaport.

publicitate

Procesul de obținere a pașaportului nu mai este atât de complicat în prezent, dar este esențial să fiți bine informat în avans cu privire la pașii și documentele necesare pentru a obține acest document vital.

publicitate

În anul 2024, costul pentru un pașaport simplu temporar sau unul simplu electronic este sub 100 de lei și, respectiv, 258 de lei. Pentru copiii sub 12 ani, acest document are o valabilitate de trei ani și costă 234 de lei.

publicitate

Cererile pentru obținerea pașapoartelor simple electronice sunt depuse personal de către persoanele cu vârsta de peste 18 ani sau minorii căsătoriți conform legii. În țară, aceste cereri se depun la serviciile publice comunitare de pașapoarte din zona în care au domiciliul sau, după caz, reședința. În străinătate, ele se depun la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României. Acte necesare pentru paşaport biometric.

publicitate

Ce inseamna pasaport biometric?

Diferența între pașaportul biometric și cel electronic nu este una majoră, ele fiind, de fapt, același lucru. Înainte ca România să adere la Uniunea Europeană, pașapoartele erau simple, lipsite de date electronice. Înainte de anul 2007, era suficient să furnizezi o fotografie care era apoi lipită pe pașaport.

publicitate

Pașaportul electronic sau biometric, așa cum indică și numele, stochează electronic date biometrice. În esență, în procesul de solicitare a unui pașaport biometric, se iau amprentele de la degetul arătător drept și stâng, iar o fotografie digitală este realizată și stocată în cipul documentului.

În cazul în care, din diverse motive, nu dorești să optezi pentru un pașaport biometric, există opțiunea de a solicita un pașaport simplu temporar, cu o valabilitate de 12 luni.

Deși pașaportul biometric este folosit în toate țările europene, inclusiv în România, acesta nu este obligatoriu pentru călătoriile în interiorul țărilor membre UE. Atunci când călătorești într-o altă țară membră a Uniunii Europene, este suficient să ai o carte de identitate valabilă. Acte necesare pentru paşaport biometric.

Acte necesare pentru paşaportul biometric

Înainte de a te apuca să pregătești actele necesare pentru un pașaport biometric, ar fi prudent să te programezi pe platforma epasapoarte.ro. Timpul de așteptare a devenit considerabil, iar acest demers îți oferă siguranța că vei putea face pașaportul într-un interval de timp rezonabil sau, dacă este cazul, îți va permite să cauți alternative, precum să te deplasezi în alt județ.

Desigur, poți să încerci să faci pașaportul și fără o programare prealabilă, însă este dificil să estimezi timpul de așteptare și nu există garanția că vei fi primit, decât dacă apare un interval liber în programările online.

Documentele necesare de care ai nevoie pentru a solicita un pașaport biometric:

  1. Cartea de identitate (original)
  2. Pașaportul anterior in cazul in care acesta există
  3. Dovada achitării taxei de pașaport – fie în original, fie în format electronic. Documentul trebuie să conțină numărul tranzacției, numele, prenumele și CNP-ul persoanei care solicită pașaportul, precum și suma plătită, corespunzătoare unui pașaport simplu electronic.

Cum se face programarea online pentru pasaportul biometric?

Pentru a face o programare online pentru pașaportul biometric, trebuie să accesezi platforma epasapoarte.ro. Aici vei găsi un proces simplu de înregistrare a unei programări, unde vei completa informațiile tale personale și vei selecta data și ora dorite pentru depunerea cererii. Acte necesare pentru paşaport biometric.

În ceea ce privește plata taxei de pașaport, există două opțiuni. Poți alege să plătești fizic la bancă, iar pentru aceasta, poți merge la orice sucursală a CEC Bank și să efectuezi plata la casierie sau la stațiile de plată tip Selfpay.

Alternativ, poți opta pentru plăți online, în care vei achita contravaloarea eliberării pașaportului biometric prin intermediul platformei de plăți Ghiseul.ro. Această metodă este rapidă și convenabilă, permițându-ți să efectuezi plata direct de pe calculatorul sau dispozitivul tău mobil.

Paşaportul biometric pentru copii

Pașaportul biometric pentru copii reprezintă un proces similar celui pentru adulți, cu câteva specificații în ceea ce privește documentele necesare. Dacă solicitantul este minor și are peste 14 ani, la lista de acte se adaugă:

  • Certificatul de naștere în original;
  • Declarații din partea ambilor părinți sau, după caz, a reprezentantului legal, privind acordul pentru eliberarea pașaportului pentru minor;

În cazul în care declarația este semnată de un singur părinte sau de reprezentantul legal, aceasta trebuie să fie însoțită de actele care atestă statutul de reprezentant legal sau de hotărârea judecătorească de încredințare a minorului, respectiv de actul de deces al celuilalt părinte.

Pentru minorii cu vârsta sub 14 ani, lista de documente necesare este extinsă:

  • Certificatul de naștere în original;
  • Actele de identitate ale părintelui/părinților/reprezentantului legal – în original;
  • În cazul în care solicitarea este făcută de un singur părinte, este necesară o procură specială prin care părintele absent îl împuternicește pe părintele solicitant al pașaportului – în original sau duplicat.

În câte zile se eliberează pașaportul biometric?

Acte necesare pentru paşaport biometric. Pașaportul biometric este, în general, eliberat în termen de 5 zile lucrătoare de la data depunerii cererii și a documentelor necesare. Totuși, acest termen poate varia în funcție de volumul solicitărilor și de alte factori.

Este important de menționat că există posibilitatea ca pașaportul să fie disponibil pentru ridicare și la o dată ulterioară celei specificate pe tichetul primit la depunerea documentelor. Acest lucru se întâmplă în cazul în care sunt întârzieri sau alte probleme legate de procesul de eliberare a pașaportului.

Valabilitatea pasaportului biometric

Pașaportul biometric are o perioadă de valabilitate diferită în funcție de vârsta titularului. Pentru copiii cu vârsta sub 12 ani, acesta este valabil timp de 3 ani, în timp ce pentru cei cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, valabilitatea este de 5 ani. Este important ca titularul pașaportului să fie conștient de această valabilitate și să-și planifice călătoriile în consecință.

Concluzie finala despre pasaport biometric 2024

Pașaportul biometric reprezintă nu doar o bucată de hârtie, ci o poartă către lumea largă, spre aventuri și experiențe noi. Prin urmare, obținerea acestui document este un pas crucial pentru cei care doresc să exploreze și să descopere lumea dincolo de granițele naționale. Indiferent de perioada de valabilitate sau de procedurile necesare, efortul depus pentru obținerea pașaportului biometric este adesea răsplătit cu oportunități de neuitat și amintiri de preț. Acte necesare pentru paşaport biometric.

Informatii similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Top Telefoane