28 mai 2024
AcasăDiverseActe necesare schimbare sau eliberare carte de identitate 2024

Acte necesare schimbare sau eliberare carte de identitate 2024

publicitate

Acte necesare schimbare sau eliberare carte de identitate 2024. Unde se depun actele? Ce taxe platesc?

Acte necesare schimbare sau eliberare carte de identitate. În 2024, indiferent dacă îți faci pentru prima dată buletinul sau trebuie să îți schimbi cartea de identitate expirată, este esențial să cunoști pașii necesari pentru a-ți rezolva această sarcină importantă. Iată ce trebuie să faci și ce acte sunt necesare pentru a obține buletinul.

publicitate

Buletinul cu cip (carte de identitate biometrica)

Obținerea unui buletin biometric sau cu cip poate părea complicată, dar, cu informațiile potrivite și documentele necesare pregătite din timp, procesul poate fi simplificat. Iată ce trebuie să știi despre actele necesare și noile modificări pentru buletinul biometric în 2023:

publicitate

Acte necesare pentru buletin:

 1. Cererea pentru eliberarea buletinului: Completează și semnează cererea pentru eliberarea noului buletin biometric sau cu cip.
 2. Certificatul de naștere: Ai nevoie de originalul și o copie a certificatului de naștere pentru a confirma identitatea și data nașterii.
 3. Actul de identitate expirat (dacă este cazul): Dacă buletinul tău actual a expirat, asigură-te că îl ai la tine pentru a-l înlocui cu noul buletin.
 4. Document de dovadă a adresei de domiciliu: Obține un document oficial care să ateste adresa de domiciliu actuală, valabil datat cu cel mult 30 de zile înainte de depunerea cererii.
 5. Chitanța pentru taxa de buletin: Asigură-te că plătești taxa de buletin, conform tarifelor în vigoare, și păstrează chitanța ca dovadă a plății.

Noile modificări pentru buletinul biometric:

 1. Date biometrice: Buștenile cu cip vor conține date biometrice, precum imaginea feței și, eventual, amprentele a două degete, în plus față de datele personale obișnuite.
 2. Format diferit: Noile buletine cu cip vor avea dimensiunile unui permis de conducere și un aspect diferit față de buletinele tradiționale.
 3. Opțiuni disponibile: Deși buletinele cu cip nu sunt obligatorii, cetățenii români pot opta în continuare pentru buletinele tradiționale. Totuși, este important să rețineți că buletinele cu cip sunt necesare pentru călătoriile în străinătate.
 4. Eliberare pentru copii: Părinții pot solicita acum buletine pentru copiii lor, indiferent de vârstă, iar buletinele vor fi obligatorii pentru toți cei cu vârsta de peste 12 ani.

Acte necesare schimbare sau eliberare carte de identitate. Cu aceste informații în minte și documentele pregătite, procesul de obținere a noului buletin biometric sau cu cip va fi mai ușor și mai rapid. Asigură-te că urmezi toți pașii și verifică regulat site-urile web ale autorităților pentru a fi la curent cu orice modificări sau actualizări.

publicitate

Acte necesare pentru eliberare buletin sau carte de identitate in 2024

Obținerea sau actualizarea buletinului în 2024 presupune parcurgerea unei proceduri specifice și pregătirea unui set de documente necesare. Printre acestea se numără: cererea completată pentru eliberarea buletinului, certificatul de naștere (original și copie), documentul de identitate expirat (dacă este cazul), un document oficial care să ateste adresa de domiciliu și chitanța pentru taxa de buletin. Este important să fii bine pregătit și să respecți cerințele și procedurile stabilite pentru a evita întârzierile sau problemele neplăcute.

publicitate

Procedura și Actele Necesare pentru Obținerea Buletinului la 14 Ani

Cererea pentru Eliberarea Actului de Identitate:

Minorul și unul dintre părinți sau reprezentantul legal trebuie să completeze și să semneze cererea specifică pentru solicitarea buletinului. Acest formular poate fi descărcat de pe platformele online dedicate sau poate fi obținut direct de la ghișeul de eliberare a actelor de identitate.

publicitate

Certificatul de Naștere:

Este esențial să ai la tine atât copia, cât și originalul certificatului de naștere al minorului pentru a confirma identitatea și data nașterii acestuia.

Actul de Identitate al Unuia dintre Părinți sau al Reprezentantului Legal:

Un document de identitate valid al unuia dintre părinți sau al reprezentantului legal trebuie prezentat pentru a atesta relația cu minorul și pentru a confirma adresa de domiciliu.

Documentul de Dovadă a Domiciliului:

Pentru a face dovada adresei de domiciliu, trebuie să furnizezi atât copia, cât și originalul unui document oficial, cum ar fi factura de utilități sau un extras de carte funciară, datat cu cel mult 30 de zile înainte de depunerea cererii. Acte necesare schimbare sau eliberare carte de identitate.

Certificatul de Căsătorie sau Hotărârea de Divorț:

Dacă părinții sunt căsătoriți, este necesar să furnizezi copia și originalul certificatului de căsătorie. În cazul părinților divorțați, trebuie prezentată copia și originalul hotărârii de divorț pentru a confirma situația civilă a părinților.

Chitanța pentru Taxa de Eliberare a Buletinului:

Este important să achiziționezi o chitanță care să ateste plata taxei de eliberare a buletinului, care este de 7 lei. Această taxă poate fi achitată la orice oficiu al Poștei Române, la CEC Bank sau la ghișeul unde se depun actele.

Este crucial să asiguri că toate documentele sunt complete și conforme cu cerințele legale pentru a facilita procesul de obținere a buletinului pentru minorul de 14 ani.

Documente Necesare pentru Obținerea Buletinului la Vârsta de 18 Ani:

1. Cererea pentru Eliberarea Buletinului:

 • Solicitantul trebuie să completeze și să semneze cererea oficială pentru obținerea buletinului.

2. Certificatul de Naștere:

 • Copia și originalul certificatului de naștere sunt esențiale pentru confirmarea identității și a datei de naștere a solicitantului.

3. Documentul de Dovadă a Domiciliului:

 • Pentru a face dovada adresei de domiciliu, solicitantul trebuie să furnizeze atât o copie, cât și originalul unui document oficial, cum ar fi factura de utilități sau un extras de carte funciară, datat cu cel mult 30 de zile înainte de depunerea cererii.

4. Declarația unuia dintre Părinți sau a unei Terțe Persoane:

 • Un document scris, semnat și autentificat de unul dintre părinți sau de o altă persoană care confirmă identitatea solicitantului este necesar pentru a confirma identitatea declarată în cerere. Acte necesare schimbare sau eliberare carte de identitate.

5. Fisa cu Amprentele Solicitantului:

 • O fisa cu amprentele solicitantului trebuie realizată de către unitatea de poliție locală de la domiciliul sau reședința solicitantului.

6. Chitanța pentru Taxa de Eliberare a Buletinului:

 • Este esențial să se achiziționeze o chitanță care să ateste plata taxei de eliberare a buletinului, care poate fi achitată la orice oficiu al Poștei Române, la CEC Bank sau la ghișeul unde se depun actele.

Este important să ai toate documentele complete și conforme cu cerințele legale pentru a facilita procesul de obținere a buletinului la vârsta de 18 ani. Asigură-te că ai toate documentele pregătite înainte de a merge la ghișeu pentru a evita orice întârziere sau inconveniență.

Documente Necesare pentru Obținerea Buletinului Provizoriu:

1. Cererea pentru Eliberarea Buletinului:

 • Solicitantul trebuie să completeze și să semneze cererea oficială pentru obținerea buletinului provizoriu.

2. Fotografii Tip 3×4 cm:

 • Trebuie să furnizezi 3 fotografii recente, în format 3×4 cm, cu o bandă albă de 7 mm la baza.

3. Documentele de Identitate:

 • Documentele pe care le poți prezenta pentru a face dovada numelui de familie, prenumelui, datei de naștere, stării civile, cetățeniei române, adresă de domiciliu sau reședință trebuie să fie prezentate în copie și în original.

4. Chitanța pentru Taxa de Eliberare:

 • Este necesar să achiziționezi o chitanță care să ateste plata taxei de eliberare a cărții de identitate provizorii, în valoare de 1 leu.

Buletinul provizoriu sau cartea de identitate provizorie este o opțiune temporară disponibilă în cazul în care nu ai toate documentele necesare pentru obținerea unei cărți de identitate normale. Aceasta are o valabilitate de 1 an și poate fi utilizată până când obții toate documentele necesare pentru buletinul permanent. Asigură-te că ai toate documentele pregătite înainte de a merge la ghișeu pentru a facilita procesul de obținere a buletinului provizoriu.

Taxa pentru Eliberarea Cărții de Identitate 2024

Pentru a obține buletinul, trebuie să ții cont de taxa de eliberare, care este o sumă fixă de 7 lei. Acest cost este obligatoriu și trebuie achitat pentru procesarea și emisia cărții de identitate.

Modalități de Plată a Taxei:

 • Taxa de eliberare de 7 lei poate fi achitată în numerar la ghișeul unde sunt depuse actele pentru obținerea buletinului.
 • De asemenea, ai posibilitatea să plătești taxa și la orice oficiu al Poștei Române sau la CEC Bank.

Termen de Eliberare și Urgență

Nu există o taxă suplimentară pentru eliberarea cărții de identitate în regim de urgență. Cu toate acestea, trebuie să iei în considerare faptul că termenul de eliberare normal este de 30 de zile de la depunerea actelor. În anumite circumstanțe, acest termen poate fi prelungit cu încă 15 zile, dar nu mai mult.

Concluzie despre Acte necesare schimbare sau eliberare carte de identitate.

Deși procesul de obținere a buletinului poate părea complicat, taxa de eliberare este un aspect esențial de luat în calcul. Fiind conștient de acest cost și de modalitățile de plată disponibile, vei putea naviga mai ușor prin întregul proces.

Cu toate acestea, odată ce ai depus actele și ai plătit taxa, vei fi pe drumul cel bun spre obținerea noului tău buletin. Mult succes! Acte necesare schimbare sau eliberare carte de identitate.

Informatii similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Top Telefoane